top of page

NAFAKA DAVALARI


NAFAKA DAVASI

Nafaka Davası Genel Açıklamalar

Genel anlamda nafaka, bir kişinin yoksulluğa düşen eşine veya eski eşine, çocuğuna, yakın akrabalarına ödediği parasal değerdir. Aile Hukuku anlamında nafaka ise bir kişinin boşanma yada nafaka davası sonrasında eşe veya ortak çocuğa ödenen paradır.


Nafaka Çeşitleri

  • Türk Medeni Kanunu 364. Maddesinde yer alan yakın akrabalara ödenen nafaka

  • Boşanma kararının kesinleşmesi halinde yoksulluğa düşen eşe ödenen yoksulluk nafakası

  • Velayeti kendisine bırakılan tarafa ortak çocuk için ödenen iştirak nafakası

  • Yargılama süreci devam ederken, yoksulluk nafakası ve iştirak nafakasına hükmedilme aşamasına gelinmeden, kararın kesinleşme sürecine kadar belirlenen tedbir nafakası veya geçici nafakası


Nafaka Davasında Yetkili Ve Görevli Mahkeme


Nafaka Davası Aile Mahkemelerinin görev alanının içine girmektedir. Aile Mahkemesinin bulunmadığı il veya ilçelerde Asliye Hukuk Mahkemesi Aile Mahkemesi sıfatıyla görev yapmaktadır. Nafaka Davasının yetkili mahkeme nafaka alacak talebinde bulunan kişinin yerleşim yeri mahkemesidir.


Nafaka Miktarının Belirlenmesi Ve Süresi


Nafaka Davalarında ve boşanma davası sonucunda hükmedilen nafakalara ilişkin Türk Medeni Kanun`da somut bir belirleme yapılmamıştır. Nafaka miktarı tarafların sosyal ve ekonomik durumuna ve ihtiyaçlara göre hâkim tarafından takdir edilmektedir.

Yasal düzenlemelere göre nafaka uygulamada süresiz olarak bağlanmaktadır. Bu bakımdan Türkiye’de nafaka ödeme borcu, nafaka alacaklısı kişi iş buluna, evlenene veya ölene dek süresiz şekilde devam etmektedir. Boşanma Davası sonucunda nafaka bağlanması için teorik olarak evliliğin 1 gün sürmüş olması dahi yeterlidir. Bu kadar kısa süreliğine evli olan eş bile nafaka talebinde haklılığını ispat ederse nafaka almaya hak kazanabilir.


Nafakanın Kaldırılması Ve Azaltılması Halleri

  • Nafaka alan kişinin ölmesi halinde nafaka kendiliğinden sona erer.

  • Nafaka alan kişinin başkası ile evlenmesi halinde nafaka kendiliğinden sona erer.

  • Nafaka alan kişinin haysiyetsiz bir yaşam sürmesi halinde nafakanın kaldırılması için dava açılması gerekir.

  • Nafaka ödeyen kişinin mali durumunda değişiklik olması ve nafakayı ödeyemeyecek hale gelmesi halinde nafakanın kaldırılması için dava açılması gerekir. Açılan davada Hakim durumu değerlendirerek nafakanın kaldırılmasına karar verebileceği gibi nafaka miktarının indirilmesi yönünde de karar verebilir.

Nafaka Artırım Davası


Boşanma davasının kesinleşmesinden ve nafakanın bağlanmasından sonra nafaka ödeyen kişinin mali durumunda bir artış, buna karşın nafaka alan kişinin durumunda ise bir azalma varsa nafaka artırım davası açılarak nafaka miktarının artışı istenilebilir.


Nafaka Davasının Süresi

Nafaka Davasının süresi Mahkemelerin yoğunluğuna, tarafların bulunduğu yer ile sunulan belgelere göre değişiklik göstermektedir.


Nafaka Davasının Ücreti


Nafaka Davasında vekalet ücreti ve yargılama giderleri, Avukatlık Ücret Tarifesinde yapılan değişiklikler ve Posta Masraflarında yapılan düzenlemelere göre değişkenlik göstermektedir. Nafaka Davası için talep edilecek yargılama giderleri ve Avukat Ücreti için sitede yer alan iletişim formunu kullanarak yada Telefon ile bilgi alması gerekmektedir.


Nafaka Davası Bilgi ve İşlemleri

Nafaka Davaları hakkında detaylı bilgi almak için +90 446 223 65 85 ofis Numarası, +90 0541 490 42 04 Mobil telefonda mevcut whatsApp uygulaması ile görüş alıp, davalarınızın güvenilir bir şekilde takibini sağlayabilirsiniz.


Tanıtılan Yazılar
Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page